Waarvoor bezoek je de osteopaat?

Waarvoor bezoek je de osteopaat?
kringel2-e1425550178436

Wanneer bezoek je een osteopaat?
kringel2-e1425550178436

Kinderen bezoeken een osteopaat om uiteenlopende redenen.
Om een beeld te krijgen over de mogelijkheden van een osteopathische behandeling van uw kind treft u hier informatie per leeftijdscategorie.

moeders & baby’s
Osteopathie_onderlijn-v04

Osteopathie kan erg goed helpen bij het verlichten van ongemakken tijdens de zwangerschap en bij de voorbereiding op de bevalling. Veel typische zwangerschapsklachten komen voort uit veranderende hormoonspiegels en geleidelijke veranderingen van houding naarmate de zwangerschap vordert. Enkele voorbeelden; aanhoudende misselijkheid, lage rugklachten, bekkenpijn, verstoring van de spijsvertering, zuurbranden en zwelling van gewrichten. 
Na de bevalling biedt osteopathie het lichaam ondersteuning om te herstellen en kan een osteopathische behandeling problemen oplossen die ontstaan in de zorg voor de baby.

Een osteopathische controle van een jonge baby kan potentiële problemen aanduiden en helpen de overgang naar een wereld buiten de baarmoeder te vergemakkelijken. Lichaamsfuncties als ademhaling en spijsvertering kunnen moeite hebben met de nieuwe situatie. 

Stress en fysieke spanning die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling kunnen leiden tot bewegingsonrust, slaapproblemen en moeite met voeden en spijsvertering bij de baby. Het verlichten van de fysieke spanningen met zachte osteopathische behandeling kan erg behulpzaam en ontspannend zijn. Osteopaten hechten veel belang aan het welzijn van moeder en kind.

Bij de volgende klachten bij baby’s kan osteopathie behulpzaam zijn; 
• Onrust en gespannenheid / huilbaby’s
• Voorkeurshouding met afplatting van het hoofdje
• Overmatige darmkrampen en stoelgangproblemen
• Aanhoudende neusverkoudheden en irritaties van de luchtwegen
• Moeite met drinken en refluxklachten (spugen)

Bij de volgende klachten bij peuters en kleuters kan osteopathie behulpzaam zijn: 
• Terugkerende oorontstekingen
• Slaapproblemen
• Lage weerstand en vermoeidheidsklachten
• Problemen met zindelijkheid
• Vertraagde motorische ontwikkeling

In de peuter- en kleuterleeftijd leren kinderen kruipen, lopen, rennen en communiceren. Zij ontdekken met veel enthousiasme hun omgeving en gaan hiermee het contact aan. Het is van belang in deze fase alert te zijn, om te voorkomen dat fysieke ongemakken en een eventuele vertraging in ontwikkeling negatief uitwerken op de toekomst van het kind.

Schoolgaande kinderen kunnen problemen hebben met concentratie, het omgaan met leren en schrijven of met de beheersing van fijne en grove motoriek. Hun algemene welbevinden kan lijden onder herhaaldelijk contact met infecties op school of in de opvang. Osteopathie is erop gericht het kind te ondersteunen in deze ontwikkelingsfase.

Tieners maken vaak een snelle groei en ontwikkeling door. Problemen die kunnen ontstaan, betreffen o.a. asymmetrische groei van de wervelkolom met rugklachten en slechte houding op latere leeftijd als gevolg. Voorkomen is hierbij beter dan genezen. Verder kunnen tieners last hebben van groeipijnen, menstruatieklachten en hoofdpijnklachten. Osteopathie kan behulpzaam zijn bij de behandeling van deze klachten.